Ресторант "Трамонто"

Четвъртък, Март 28, 2013 - 18:30

От лявата страна е "логото" на ресторант Трамонто в Исперих, от дясно е логото на 5 звезден сватбен салон в Южна Африка.
Ето и официалната интернет страница на сватбения салон: http://www.tramonto-venue.co.za/specials.html
Ето и фейсбук страницата на исперихския Трамонто: https://www.facebook.com/tramonto.isperih?fref=ts
В задачата се пита ... кой от кого е копирал, да не казвам направо откраднал ?

Коментари

За съжаление превод точно на това стихотворение на български няма, не успях да го открия и на английски. Колкото до забележката на Петър, разбира се че не ставам и лягам с поезия на бенгали. Бил съм в този ресторант само веднъж и снощната ми авантюра бе изцяло основана на 1 фотос от фейсбук профила на ресторанта. По скоро се запитайте, колко от тези, които са редовни посетители са си направили труда разберат какво пише на стената или поне кой е автора. А за да бъде нещо ефектно, то трябва да предизвиква реакция - в случая единствената предизвикана реакция е недоумение. Отново повтарям, това е мое лично мнение и не ангажирам никой с него. Не аз съм инвестирал в проекта, за да определям кое е правилно и кое не.

Николай, ти да не би да си знаел за Рабиндранат Тагор преди темата.С гугъл всеки може.Според мен дизайнерите са го измислили по този начин по скоро да бъде ефектно на стената, отколкото някои да го чете и да си го превежда.

Много поучително, надявам се някой да преведе стихотворението. Иначе си прав за останалата част от коментара, благодаря ти. :)

Темата е интересна и заслужава внимание. Признавам, че до тази вечер мислех, че Tramonto вероятно е област/градче в Италия. Оказа се, че не е точно така. Tramonto наистина идва от италиански и в превод означава „Залез“, но връзката му с италианската култура е до тук. Всъщност името на ресторанта е взаимствано от заглавието на стихотворение на индийският поет Рабиндранат Тагор в неговият италиански превод. Самото стихотворение е изписано на една от стените на ресторанта, макар че едва ли някой е в състояние да разчете този неуместно избран ръкописен шрифт. За по-любопитните ето и пълният текст: Tramonto Oggi alla fine del giorno il tramonto posò le sue perle sui fini e neri capelli della sera ed io le ho nascoste come una collana senza filo dentro il cuore. Nel silenzio il cigno dorme . sulla riva destra del fiume e questo tramonto attraverso il cielo luminoso di stelle è venuto a toccare la mia umile fronte: sopra queste acque tacite e calme ha iniziato la traversata tra astri e stelle: ha steso il suo manto d'oro sulla soglia della notte che dorme tranquilla: e infine lungo le vie dell'arsa, sopra il carro di un nero destriero s'allontanerà facendo scintille: ha lasciato soltanto un tocco sulla fronte di un poeta. Nel tuo infinito mai s'era visto un tramonto così, né più ritornerà. Лично моето мнение е, че дизайнерското студио работило върху този проект се е престарало и е надценило възможностите на потенциалните клиенти на ресторанта. Убеден съм, че в града няма нито един човек, който да знае кой е Рабиндранат Тагор, камо ли да познава неговото творчество. Изборът на име, което включва в себе си предимно съгласни звуци, е непривично за българският език, в който мелодиката на говора се постига основно чрез гласни звуци.

Е щом си съгласен с мен ,тогава какъв е проблема с името и логото на ресторанта??? Мисля,че има по-важни неща за обсъждане в тоя град като например - ДУПКИТЕ В ТОЯ ГРАД ,мръсотията по улиците и още и още ....... И номера е не само да се драска нещо, а да ни и чуват тия от които зависи нещо а самите ние да се научим да пазим това което е създадено преди нас за да има и след нас :)

Не е завист момчето, това си е истината, ако ти на истината казваш завист това си е твое мнение. Иначе си прав, не всеки може да направи нещо хубаво, най-добре е да се копира 1 към 1 от този, който го е направил и да кажеш, че си направил нещо хубаво.

Ей,за завистта почивен ден няма и сватбен салон се пише с "Т" и няма значение кой какво е копирал,важното че е направено нещо хубаво за този град .Всеки може да критикува и да търси кусури ,но не всеки може да направи нещо хубаво....